понеділок, 10 грудня 2018 р.

10 грудня – Всесвітній день Футболу!


Вітаю всіх Прихильників  ФУТБОЛУ  зі СВЯТОМ!

ФУТБОЛ - вид спорту, який для багатьох людей  не просто гра, а стиль життя....

       Хоч футбол вважають спадкоємцем гри з м’ячем родом з Великої Британії, претендентів на прообраз футболу доволі багато. У Стародавньому Римі та Греції, а також у Середньовічній Італії та навіть в ацтеків були ігри зі схожими рисами до сучасного футболу.
    В давнину для гри у футбол використовували м’ячі виготовлені зі сечових міхурів свійських тварин, але такий «м’яч» дуже швидко псувався. Перший гумовий м’яч з’явився 1855 року завдяки Чарлзу Гудьєру. Сьогодні класичний футбольний м’яч складається з 32 п’ятикутників — дванадцять чорних та двадцять білих.
 Англійський король Едуард II 1314 року своїм указом забороняв у Лондоні грати у футбол, загалом до середини сімнадцятого століття в Великій Британії прийняли більше ніж 30 указів які на офіційному рівні обмежували або і повністю забороняли гру у футбол.
     До 1875 року замість перекладини на воротах використовували звичайну мотузку, яка була натягнута між двох жердин.
      Відповідно до останньої редакції 2015-2016 років є всього сімнадцять основних правил гри у футбол.
    До 1912 року згідно з правилами воротар мав право брати до рук м’яч на всій половині поля своєї команди, тому бували випадки коли воротарям вдавалось забивати гол навіть руками.
    Історія футболу в Україні сягає вісімнадцятого століття і бере свій початок в місті Одеса, куди його привезли англійські моряки. Саме в Одесі в 1884 році було збудовано перше в Україні футбольне поле.
    Згодом футбол з’явився і в західній частині України. Офіційно першим матчем з футболу в Україні вважають гру у Львові між командою міста Львова та Кракова, який відбувся 14 липня 1894 року. До речі перемогла тоді львівська команда.

Немає коментарів:

Дописати коментар