вівторок, 6 березня 2018 р.

Фізичну культуру ВИКЛАДАТИМУТЬ ПО-НОВОМУ



Менше теорії, більше ігор та сучасних вправ  без нормативів та більше...
гімнастики (степ-акробатикою)— так тепер виглядатимуть уроки фізичної культури в 1- 4 класах. Відповідні зміни Міністерство освіти і науки України затвердило в оновлених програмах початкової школи.
«Урок фізкультури має бути уроком розвантаження, а не перевантаження»,   саме тому нові програми акцентують увагу на іграх, а не теоретизації дисципліни.
1. Вилучили багато теорії. Раніше учням початкової школи треба було знати про Олімпійські ігри, гасла тощо. Наразі цього не буде. Акценти у програмах змістили з теоретичних знань на набуття практичних навичок.
2. Сучасними активними іграми замінять застарілі психічно шкідливі.
Акцент робиться на ігровій діяльність. Ігри з оновлених програм направлені на розвиток таких понять, як співпраця, взаємна допомога та основи здорового способу життя: «Подоляночка», «Світлофор» та ін. Натомість, з програми вилучили ігри, у яких були ознаки суперництва, насильства.
3. Без обов’язкових лиж і ковзанів.
Нова програма не передбачає обов’язкового вивчення основ катання на лижах та ковзанах.  Ці курси вводитимуть тільки після обговорення на вченій раді у школі, якщо батьки та діти виявлять бажання займатися таким чином.
4. Скасована муштра
Відтепер діти не будуть починати урок чи вправу зі слів «Рівняйсь! Струнко!»
5. Сучасні вправи.
Тепер на уроках фізкультури діти вчитимуть степ-аеробіку та фітбол (вправи з м’чем для фітнесу).
6. Без нормативів.
Оновлена програма не передбачає виконання дітьми у початковій школі нормативів. Так, тепер не будуть заміряти, за скільки дитина пробігла 30 м, та ставити їй за це оцінку. Вправи, які раніше виконувалися за нормативами, вчитель все ж буде проводити, але лише для того, щоби визначити резервні можливості учнів.
7. Більше гімнастики.
З 1 вересня учні молодших класів виконуватимуть вправи для формування культури рухів з елементами гімнастики: комплекси ранкової гімнастики, перешикування, вправи з гімнастичною палицею тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар